HAKKIMIZDA
Oxford Üniversitesi geleceğin mesleklerini araştırdığında Teknoloji ve matematiğin öne çıktığı bir dünyada yeni çalışmaların yapay zekâlar olacağını söyledi. Yenidünyada yazılımcılık, veri analistliği, mühendislik, finans ve ekonomi tabanlı meslekler popüler olurken bunların hepsinin ortak özelliği matematik dilinde olmasıdır.
Bu veriler kapsamında değerlendirme yapan A.B.D Eğitim Bakanlığı Silikon Vadisinin önemli kuruluşları Apple, Microsoft, Dell Computer, Cisco System ile ortaklık içerisinde P21 adı verilen 21. Yy Becerileri açıklandığında ‘’Matematik Okuryazarlığı’’ en çok vurgulanan konulardan biri olmuştur. Avrupa Birliği çerçeve metninde Hayat Boyu Öğrenme için temel yeterlilik açıklamasında ‘Matematiksel Yeterlilik’ konusu en çok üzerinde durulan konulardan biri olmuştur. İster insanlık 2.0, ister yaşam 3.0, ister endüstri 4.0, ister toplum 5.0 diyelim geleceğin olmazsa olmaz becerisi ve yeterliliği nefes gibi su gibi matematik olacaktır. Oysa ülkemizde gerçekleştirilen merkezi sınavlarda 8.sınıf sonunda uygulanan liselere geçiş sistemi ‘LGS’ MATEMATİK dersi ortalaması 2022 yılında 20 soru da 4.74’tür. Üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı olan temel yeterlilik testi ‘TYT’ de matematik ortalaması 40 soruda 8.1’dir. Uluslararası düzeyde en son gerçekleştirilen uluslararası öğrenci programı (PISA)’da ülkemiz 79 ülke arasında 42. olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığımız bu çerçeveyi göz önüne alarak öğrencilere matematiği sevdirecek günlük hayatlarında onlara yardımcı olacak analitik düşünmeye sevk edebileceği verileri okumada projeksiyon yapabilmede ellerinde en önemli enstrüman haline getirmek amacıyla ‘Matematik Seferberliği’ başlatmıştır.
Neden Matematik Yapamıyoruz?
Neden Matematikten bu kadar korkuyoruz?
Neden Matematik çok sıkıcı geliyor?
Neden Matematik öğretmek bu kadar zor?
Bu sorularımızın cevabı geleneksel yöntemler ilgi çekici olmayıp kavrama üzerine değil de ezberleme üzerine kuruludur. Bu sebeple çocuklar matematiğe karşı negatif tutum geliştirir. Stanford Üniversitesinin 24 Ocak 2018’de yayınladığı bir araştırmada çocuğun matematiğe karşı pozitif tutumunu beynin hafıza merkezini güçlendirdiğini ve IQ gibi faktörlerden bağımsız olarak matematik başarısının arttığını öngörmüştür.
Bizler de Proje Adası Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. olarak çocuklarımızın Stanford Üniversitesinin söylendiği gibi pozitif tutum sergilemesi bakanlığımızın belirttiği gibi günlük hayatla ilişkilendirme gerçekleştirebilmesi için ‘İstanbul Math Museum’ markasıyla Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde matematik müzeleri kuruyoruz. İzmir’e Avrupa’nın en büyük matematik müzesini geçtiğimiz günlerde kazandırdık. Aydın’a Tralles Çocuk Müzesi kapsamında matematik müzesi kuruyoruz. Aralık ayında Rize’nin matematik müzesini teslim ediyoruz. İstanbul’da dünyanın en kapsamlı matematik müzesi çalışmalarımız devam etmektedir. Hedefimiz ülkemizin tüm il ve ilçelerinde matematik müzesi açmak, matematiği tüm öğrencilerimizin pozitif tutum geliştirmesini sağlamak.
Çalışmalarımız, ülkemizin ilk matematik müzesinin yaratıcısı ve ülkemizde açılan diğer matematik müzelerinde proje mimarlığını yapan, aynı zamanda ilk matematik parkının fikir babası, Türkiye’nin ilk açık hava bilim parkının yaratıcısı, Da Vinci Müzesinin Proje Mimarı Metin AKYOL Genel Direktörlüğünde devam etmektedir.
Matematik alanında dev bir proje olan İstanbul Math Museum’un tüm çocuklarımıza başarı getirmesi dileğiyle..
Proje Adası Yönetim Kurulu Başkanı
Engin Kılıç